top of page

SZÜLETÉS TRÉNING -

A "rebirthing technika"

Emberi életünk során, bizonyos intenzív átélések után úgynevezett SŰRÍTETT ÉLMÉNY RENDSZEREK jönnek létre. 
Ezek olyan, a tudattalanban mélyen megmaradó, testi-érzelmi töltésű, élmény-lenyomatok, amelyek kiemelten fontos szerepet játszanak az egyéni életútban, meghatározzák az életvezetés főbb visszatérő tartalmait. 
Befolyásolják, hogyan észleljük önmagunkat, másokat, a világot, valamint hogy hogyan érzünk és cselekszünk.

 

A születési élmény egyike azoknak az emberi életeseményeknek, melynek során nagyon erős, és dinamikusan ható sűrített élmények alakulnak ki. A saját születés tudattalan élménye végigkíséri az életünk egész folyamatát. Bizonyított összefüggésben van a pszichoszomatikus megbetegedések, a rendszeresen visszatérő kínzó lelki tartalmak (irreális kötődés, elengedési problémák, túlzott testsúly, társas kötődési zavarok stb.) pszichoszomatikus fájdalmak, fóbiák, szado-mazochista hajlamok, vagy a depresszióban, az öngyilkossági hajlam megjelenésével. Az emberi érzelmi- és pszichoszomatikus tünetek mögött dinamikus erőt jelentenek, nehézségeket okozhatnak a más emberekkel való kapcsolattartásban, „megmagyarázzák” az első megközelítésben értelmetlennek tűnő viselkedési formákat.

 

Az emberi születésnek 4 szakasza van, amit a születés 4 mátrixának nevezünk (BPM: Basic Perinatal Matrices). 

 

Minden szakaszban jellemző sűrített-élmény alakulhat ki, ami a későbbiekben rendszeresen visszatérő problémák formájában jelenhet meg. Az emberekben ritkán, vagy szinte soha nem tudatosul, hogy a visszatérő, és számukra sokszor megoldhatatlannak látszó életproblémáik hátterében ezek a születési élmények állnak.

 

A fentiek ismeretében, és az eddigi nagyszámú tréningtapasztalat birtokában egyértelműen kimondható, hogy a születés újraélése, és az így szerzett tapasztalatok integrációja kiemelkedő terápiás következményekkel jár.

A tréning célja: hogy a résztvevők, egy védett környezetben újra átéljék, rekonstruálják a születésük folyamatát, a fogantatástól a tényleges megszületésig. 

 

A terápia legfontosabb eleme a tudatosítás, a megértés. Az élmény során megélt emlékképek, és élmények segítségével lehetővé válik pl. a szülőkkel, az anyával-apával való kapcsolat megértése, az egyénre jellemző életvezetési problémák beazonosítása, feldolgozása, és szükség esetén azok korrekciója.

 

A folyamatban semmilyen elvárás nincs, érdemes egyszerűen, elvárások nélkül "benne lenni" és megélni az élményt.

 

A tapasztalatok szerint a résztvevők különböző modalitásokon keresztül, különböző mélységben idézhetik fel az emlékeiket. Van, aki képeket lát, van, aki „hallja” a történéseket, és van aki „érzi” a vele történt eseményeket. Minden megélés egyaránt jól hasznosítható, és nem cél a drámai, misztikus megélés.

 

A születés élményének felidézéséhez napjainkban számos ún. rebirthing-technika áll a rendelkezésünkre. A transzlégzés által létrehozott újjászületéstől kezdve, a medencében levezetett "születésen" át, egészen a hipnózisig. Arra vonatkozóan, hogy a lehetséges technikák közül az élmények felidézése, és feldolgozása szempontjából melyik a leghatékonyabb, nem áll rendelkezésünkre összehasonlító adat.

Mi, a tréningjeinken a transzlégzés, és az irányított imagináció eszközeit alkalmazzuk.

A tréning időtartama: 3x1 nap

  1. nap: A saját születés körülményeinek tudatos felidézése páros, és csoportos módszerekkel. Majd a saját születés élményének megélése transzlégzéssel.

  2. nap: A megélt élmények tudatosítása, a sűrített élmények tartalmi beazonosítása, és az életvezetési analógiák felismerése. A nemkívánatos tudattartalmak, és esetleg romboló analógiák elengedése.

  3. nap: Az korábbi két nap tapasztalataira támaszkodva, egy új életprogram megfogalmazása, és beépítése.

bottom of page